|  | 

Turystyka

Konsjerż w hotelu

img-responsive

Jak to się zaczęło

Rola konsjerża została ustanowiona w średniowieczu, nazywano tak osobę, która była odpowiedzialna za palenie oraz dbanie o świece w zamkowych pomieszczeniach. Z biegiem lat ta funkcja zaczęła się przeistaczać w inne, bardziej ciekawsze ale również bardziej odpowiedzialne funkcje. Osoba pełniąca tę funkcję była odpowiedzialna między innymi o dbanie gości podczas uczt w zamkach czy spełnianiu zachcianek szlachty. W XX wieku funkcja ta obrała następny kierunek. Taka osoba musiała witać gości gdy przyjechali pociągiem na stację i towarzyszyć im aż do samego przybycia do hotelu. Z upływem kolejnych lat konsjerż pojawiał się kolejno we wszystkich bardziej znaczących miastach Europy. A w 1929 roku w Paryżu zostało ustanowione pierwsze Stowarzyszenie Konsjerżów Przez Ferdynanda Gillet’a.

Czym teraz jest konsjerż

Aktualnie konsjerżów można spotkać we wszystkich większych i o większej klasie hotelach. Zajmują się oni różnymi zachciankami swoich gości, tak jak to miało miejsce w przeszłości. Taka usługa jest usługą komercyjną, skierowaną do szerszego grona czyli do osób prywatnych, firm czy instytucji. W całej Europie i na całym świecie powstało i ciągle powstaje wiele firm zajmujących się takimi usługami. Do obowiązków współczesnych konsjerżów należy między innymi szczegółowe planowanie wycieczek lub innych podróży, organizacja spraw codziennych rodziny, zarządzaniem planami na kolejne dni, planowanie spotkać lub wizyt, opieka nad dziećmi lub innymi członkami rodziny. Również konsjerż może zajmować się sprawami bardziej firmowymi typu, przygotowanie występu, prezentacji czy wymiana kontaktów pomiędzy firmami. Niestety na takie usługi nie będzie stać każdego przeciętnego “Janusza” ponieważ taka praca jest stosunkowa droga i nie każdego będzie stać na wynajęcie prywatnego konsjerża. Ceny zarobków osób trudniących się taką pracą wahają się pomiędzy 6 a 9 tysięcy złotych. Od tego momentu nikt już nie będzie miał wątpliwości hotelowy konsjerż co to za usługa.

konsjerz-w-hotelu

ABOUT THE AUTHOR